Daelemansloop krijgt vistrap  De Daelemansloop in Ten Aard bevat een stuw waardoor vissen gehinderd worden in hun bewegingsvrijheid. Om te eten, schuilen en zich voort te planten, moeten vissen in alle richtingen kunnen zwemmen. Sommige trekken vanuit de zee stroomopwaarts naar de kleine beekjes om zich voort te planten. De stuw in de Daelemansloop zal daarom begin oktober vervangen worden door een vistrap. Die zal bestaan uit achttien opeenvolgende drempels in breuksteen waardoor de vissen trap voor trap stroomopwaarts kunnen zwemmen. Met de vistrap blijft het niveauverschil in de waterloop ook na het verwijderen van de stuw behouden. De werken zullen zo’n vijftig dagen duren en weinig hinder met zich meebrengen.

Politie en De Lijn gaan voor verkeersveilige Markt

Sinds een jaar is de Markt in Geel een voetgangerszone. Bewoners, bestuurders met een speciale vergunning en bussen van De Lijn hebben toegang tot deze zone. Zij moeten dit echter stapvoets doen en mogen voetgangers niet hinderen of in gevaar brengen. De politie en De Lijn willen samenwerken om de Markt veilig te maken voor de kwetsbare weggebruikers. Beide partijen geven extra aandacht aan de veiligheid van de voetgangers. Daarom hebben zij in overleg beslist dat de

Inzamelactie frituurvet- en olie

Van 1 tot en met 31 oktober organiseert Valorfrit in samenwerking met IOK Afvalbeheer de ‘Grote Inzamelmaand’. Hét moment om je gebruikte frituurolie of –vet naar het containerpark te brengen. Wie weet win jij wel een waardebon voor een mobiele frituur, friteuse of cinematicket. Tijdens de Grote Inzamelmaand krijg je per liter gebruikte frituurolie of –vet die je correct inlevert, één tombolaticket. Op het tombolaticket staat een unieke code. Geef deze code in op www.inzamelmaand.be en je weet meteen of je een cinematicket binnenhaalt. Niet gewonnen? Geen nood, je maakt later nog steeds kans op een friteuse of waardebon voor een mobiele frituur.

Op zaterdag 12 oktober voeren de medewerkers van IOK Afvalbeheer tussen 9u en 12u bijkomend actie op het containerpark van Geel. Als je die dag je frituurolie en –vet naar het containerpark brengt, kan je meedoen met een extra wedstrijd. Uit de deelnemers van die dag wordt een winnaar aangeduid. Die wint een friteuse. Bovendien is er voor elke deelnemer een leuke attentie.

Plantjesweekend is succes

Het Plantjesweekend ten voordele van Kom op Tegen Kanker was een schot in de roos. Tijdens het weekend van 14 september zetten 173 vrijwilligers in Geel zich in om van deur tot deur te gaan en azalea’s te verkopen. En dat ondanks de gure weersomstandigheden. Uiteindelijk deden de vrijwilligers 1940 azalea’s van de hand. Die brachten zo’n 12 000 euro op. Dat geld wordt ingezet in de strijd tegen kanker. Het stadsbestuur hoopt ook volgend jaar opnieuw beroep te kunnen doen op zo’n grote groep vrijwilligers.

Leeskasteel ook voor mensen met dementie

In oktober staat dementie centraal in de bib. De hele maand kan je gratis deelnemen aan activiteiten die het thema behandelen. Op zaterdag 5 oktober verwelkomt het leeskasteel niet enkel kinderen, maar ook mensen met dementie en hun mantelzorgers. Er wordt voorgelezen uit ‘Het land van de grote woordfabriek’ – een ontroerend prentenboek over het zuinige en zinnige gebruik van woorden en zinnen, en over hoe ogen soms meer vertellen dan woorden. Verteller van dienst is Frans Kuypers. Het leeskasteel start om 10.30u. Deelnemen is gratis.

Herfstopendeur Geel Centrum

Op zondag 6 oktober organiseren de centrumhandelaars een herfstopendeur. Alle winkels zijn dan open van 13u tot 18u. De horecazaken pakken onder de noemer ‘Ladies First First Ladies’ dat weekend ook uit met culinaire verwennerij. Op zondag kan je op de Markt genieten van een modeshow. Die start om 14u.

Op stap met de stadsgids

Wandel op zondag 6 oktober mee met de stadsgidsen en kom meer te weten over Geel tijdens deze twee uur durende, hoogst interessante wandeling. De gidsen nemen je mee op wandel door Kievermont en Hadschot. Kievermont is een Geels gehucht gelegen tussen de Molse Nete en de spoorlijn Mol-Geel. Hadschot ligt ten westen van Kievermont. We wandelen langs het militair domein en langs de nog overgebleven vennetjes. Het landelijk landschap zoals we het nu kennen is het resultaat van de noeste arbeid van de generaties voor ons. Je krijgt een antwoord op vragen zoals ‘Hoe komen Kievermont en Hadschot aan hun naam?’ en ‘Wat is het Selguis?’. Verwacht je aan een fikse wandeling van een 5-tal km door bos, hei en wei. Samenkomst om 14 uur aan Café Kiefhoeve, Kievermont 157. Deelnemen is gratis. Het parcours is niet geschikt voor buggy’s en rolstoelgebruikers.

Filmparels brengt ‘Blue Jasmine’

Van september tot december programmeert de Derdewereldraad vier filmparels, telkens op maandag en dinsdag. Op maandag 7 en dinsdag 8 oktober kan je om 20u in StudioGeel terecht voor de film ‘Blue Jasmine’. Op dinsdag is er een deskundige inleiding. Die start om 19.45u.  In Blue Jasmine, een komisch drama van regisseur Woody Allen, speelt Oscarwinnares Cate Blanchett, een door champagne en antidepressiva benevelde vrouw die gehuwd is met de rijke zakenman Hal. Ze woont in New York en heeft alles wat haar hart kan begeren. Wanneer aan het licht komt dat Hal er diverse duistere zaken op nahoudt, ontstaat er een groot schandaal rondom het echtpaar, en raken zij in één klap al hun luxe en aanzien kwijt. Jasmine wordt gedwongen tot een teruggetrokken bestaan in San Francisco bij haar nuchtere, bescheiden zus Ginger. Zij tracht Jasmines verknipte zelfbeeld wat bij te stellen door haar te stimuleren zelfstandig op zoek te gaan naar persoonlijk geluk en succes – een ambitieuze onderneming die het uiterste blijkt te vergen van beide zussen. De film wordt vertoond in samenwerking met vzw Al-arm, een vereniging waar armen het woord nemen, ter gelegenheid van de werelddag van verzet tegen de armoede op 17 oktober.

Kleine werkzaamheden in najaar

Tijdens de maanden oktober en november 2013 plant het stadsbestuur nog enkele werken die mogelijk (beperkte) hinder met zich meebrengen. De voet- en fietswegen op het kerkhof St.-Dimpna worden vernieuwd. De hoofdas van de kerk tot het Christusbeeld wordt hierbij verhard in klinkers net als de aftakking richting Laar (school). De aftakkingen richting Xantenstraat worden vernieuwd en verhard in porfiersplit. Deze werken worden gepland begin oktober. Naast de voetwegen op het kerkhof St.-Dimpna wordt ook de voetweg van de Pas 78-80 richting zwembad (Nonnengang) vernieuwd. De bestaande voetweg ligt er oneffen bij en zal vernieuwd worden. Deze werken zijn gepland voor eind oktober – begin november. Daarnaast worden ook de bloembakken in de Doelenstraat en Peperstraat vernieuwd. De treinbielzen waaruit deze bloembakken opgebouwd zijn, zijn in zeer slechte staat en worden vervangen door nieuwe palissades. In de Doelenstraat zal dit gebeuren naar analogie met de bloembakken in de Rozendaal, in de Peperstraat wordt het beeld van de Heilige Geeststraat aangehouden. De werken worden in november uitgevoerd.